Dolarul se depreciază după ofensiva vamală a lui Trump

S.B.
Internaţional / 3 aprilie

Dolarul se depreciază după ofensiva vamală a lui Trump

Dolarul american se depreciază joi, la o zi după declararea războiului comercial a lui Donald Trump, care alimentează temeri cu privire consecinţe grele împotriva economiei americane, potrivit news.ro.

"Combinaţia unei inflaţii mai mari, chiar tranzitorii, şi o creştere mai slabă" care vor decurge din aceste taxe vamale "va zgudui în mod inevitabil excepţionalismul american", rezumă un analist de la Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya.

Iar asta fără a pune la socoteală măsurile de retorsiune ale ţărilor ţintite.

"Rezerva federală (Fed) va trebuie să-şi aleagă lupta: ea va înclina probabil să suţină economia", scăzând dobânzile, "considerând că impactul taxelor vamale asupra inflaţiei va fi punctual şi de scurtă durată şi că el va fi compensat în parte de o ăncetinire economică marcată", estimează analistul.

Or dobânzi mai slabe ar face dolarul şi mai puţin profitabil pentru investitori şi i-ar determina să renunţe la această deviză.

Către ora 9.45 GMT (12.45, ora României), bancnota verde se deprecia cu 1,55% faţă de euro, la 1,1025 dolari, evoluând la cele mai scăzut nivel de la începutul lui octombrie împotriva monedei unice.

Deviza americană s-a depreciat de asemenea cu 1,21% faţă de lira sterlină, la 1,3167 dolari, şi derapa cu 1,57% faţă de moneda japoneză, la 146,54 yeni dolarul.

Ofensiva protecţionistă a Casei Albe - fără echivalent din anii 1930 - implică un plafon al taxelor vamale suplimentar de 10% la toate importurile şi majorări în ţări considerate ostile în sectorul comercial.

Produselor chineze - vizate în mod expres - urmează să li se impună o nouă taxă la import, de 34%, care se adiugă celei de 29% adăugată deja de Washington.

Acest lucru urmează să afecteze creşterea economică a Chinei, estimează unii analişti, lucru care explică faptul că dolarul se aprecia joi cu 0,44% faţă de renminbi - celălalt nume al deviziei chineze - offshore, la 7,3003 yuani dolarul.

Mărfurile UE urmează să fie taxate cu 29%, ale Japoniei cu 24%, iar ale Elveţiei cu 31%.

Taxa generalizată de 10% urmează să intre în vigoare la 5 aprilie, la ora 4.01 GMT (7.00, ora României), iar drepturile vamale urmează să fie majorate la 9 aprilie.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de contralovitura împotriva creşterii economice americane, în contextul în care "fără compensare bugetară - nici scăderea impozitelor, nici relansarea semnificativă a creşterii economice - economia americană absoarbe şocul fără niciun amortizor", trage un semnal de alarmă Stephen Innes de la SPI AM.

"Că Trump reuşeşte sau nu să delocalizeze producţia în Statele Unite, un asemenea demers va lua timp", subliniază la rândul său Michael Pfister, de la Commerzbank, iar "între timp Statele Unite vor trebui să importe bunuri mai scumpe".

"Totodată, perturbările lanţurilor de aprovizionare ar putea face inflaţia mai persistentă decât se prevede" în America, notează Ozkardeskaya.

Aurul, o valoare de refugiu, a atins un nou record în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unor îngrijorări cu privire la economia mondială, de 3.167,84 dolariuncia, şi scădea uşor joi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Asa se intimpla cind pui caruta inaintea calului .Pentru a nu rata punerea in valoare a acestor decizii esti obligat ca inante de toate sa iti formezi o noua legislatie in domeniu , echipe de tehnicieni juridici , de contabili si de politie ce te pot sprijini in acest demers .Inventivitatea oamenilor nu are limite atunci cind vorbim despre protejarea propriilor averi si afaceri .a te lupta la TV cu toata omenirea iti poate crea un sprijin politic intern de moment dar in mod real nu poti face fata acestor situatii care se vor inaspri raspunsul fiind evident calculat si de ceilalti .Evaziunea fiscala , debandada ecomoica , ocolirea legislatiei , aparitia unor noi aliante , mistificari de acte , noi procedee ce ocolesc aceste decizii , in total un imens subterfigiu greu de prevazut si greu de oprit .Vinzarile la negru , neplata taxelor ce poate compensa pierderile , aminarea platilor , micsorarea calitatii produsului finit , etichetarea falsa , toate la un loc vor deveni noul adevar .

    1. Singura constructie geostrategica capabila sa invinga SUA e Europa + Asia impreuna. Cat timp Europenii sunt la cutite cu Rusia, SUA ne vor talhari pe noi Europenii.

      pai vezi harta si afli

      Ce interes are Europa să învingă SUA? :

      Dughin ți-a spus să fii mai subtil. : 

    Vine criza.

    Mulțumim trump. 

    1 euro = 1,1025 dolari,

    asta e scadere a $ USA ??? 

    parca pe vremuri euro era mult mai tare decat $ USA.

    1. Pana una alta, dolarul scade. Wall street e in lacrimi. Urmeaza casele. Imparatul e gol

      Plus tesla la 20$

    Fugi bre, astea sant fluctuatii normale de cand exista bursa, se merge pe zvonuri, speculatii, cate vânturi a tras Nea Cutare, etc stie orice sugar

    1. Bufonul abia a dat tonul. :

      Ai rabdare 1-2 luni pana cand noile preturi se vor vedea pe piata Americana. Suportul pt trump va disparea instantaneu. Asta a fost ales sa repare economia, nu sa o distruga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2988
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8179
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.2581

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb